Menemen – jajecznica z pomidorami po turecku
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
10 min
Łączny czas:
20 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
turecka
Menemen, czyli jajecznica z pomidorami po turecku, to danie pełne barw, smaków i aromatów. Zaskoczy Was swoją prostotą i niepowtarzalnością. Dzisiaj zabiorę Was w kulinarną podróż, podczas której odkryjecie sekrety tureckiej kuchni.
Menemen – jajecznica z pomidorami po turecku – składniki
- 4 jajka
- 2 duże dojrzałe pomidory
- 1 cebula
- 1 zielona papryka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz i czerwone płatki chili do smaku
Alternatywy: Jeżeli nie lubicie zbyt pikantnych potraw, płatki chili możecie pominąć. Zamiast zielonej papryki, możecie użyć czerwonej lub żółtej, dla zmiany koloru i smaku.
Menemen – jajecznica z pomidorami po turecku – przepis krok po kroku
- Zaczynam od przygotowania składników. Pomidory parzę wrzątkiem, obieram ze skórki i kroję w kostkę. Paprykę i cebulę również kroję w drobną kostkę.
- Następnie, na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek. Dodaję pokrojoną cebulę i paprykę, a potem smażę je, aż zmiękną.
- Kiedy warzywa są już miękkie, dodaję pokrojone pomidory. Gotuję wszystko razem, aż pomidory puszczą sok i całość zgęstnieje.
- W tym momencie, wlewam jajka do naszej jajecznicy z pomidorami po turecku. Mieszam delikatnie, aby jajka i warzywa dobrze się ze sobą połączyły.
- Doprawiam nasze danie solą, pieprzem i płatkami chili. Smakuję i ewentualnie koryguję przyprawy.
- Kiedy jajka są już ścięte, ale jeszcze lekko wilgotne, zdejmuję patelnię z ognia. Menemen, nasza jajecznica z pomidorami po turecku, jest gotowa do podania!