Młoda kapusta zasmażana

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

40 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Młoda kapusta zasmażana – składniki

  • 1 kg młodej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Młoda kapusta zasmażana – przepis krok po kroku

  1. Na początku, młodą kapustę dokładnie umyj i pokrój na cienkie paski.
  2. Cebule i czosnek obierz i posiekaj.
  3. W dużym garnku rozgrzej masło, a następnie dodaj cebulę i czosnek. Smaż je na złoty kolor.
  4. Dodaj młodą kapustę do garnka i smaż przez kilka minut, aż kapusta zmięknie.
  5. Posyp mąką i dokładnie wymieszaj, aby powstała zasmażka.
  6. Stopniowo dodawaj bulion warzywny, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
  7. Na koniec dodaj śmietanę i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
  8. Młodą kapustę zasmażaną podawaj na gorąco jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *