Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Naleśniki ze szpinakiem to wyśmienite, lekkie i delikatne danie. Oczywiście najważniejszy jest farsz – nie szczędźcie czosnku i soli, ja dodaję też zeszkloną cebulę, która doskonale podkreśla smak szpinaku. Jeśli chcecie, żeby nadzienie było kremowe warto dodać łyżkę serka mascarpone przed podpiekaniem naleśników w piekarniku. Można też do środka dodać żółtego sera lub oprószyć nim naleśniki z wierzchu. Używam szpinaku w liściach – świeżego lub mrożonego.
Naleśniki ze szpinakiem – składniki
- jedno jajko
- około szklanka mąki
- około szklanka wody
- 1/4 szklanki mleka mleka
- solidna szczypta soli
Składniki na farsz szpinakowy
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- spora paczka mrożonego szpinaku w liściach (600 gramów)
- 1/5 szklanki bulionu – może być z kostki
- sól, pieprz opcjonalnie vegeta
- 1/ kostka sera feta
- żółty ser do posypania przed zapiekaniem
Naleśniki ze szpinakiem – przepis
- Ciasto naleśnikowe wymieszać mikserem w razie potrzeby dodając mąki lub wody. Ja lubię cienkie naleśniki, więc moje ciasto jest dosyć rzadkie.
- Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej teflonowej) – posmarowanej cienką warstwą oleju – najlepiej przesmarować ją wacikiem lub pędzelkiem. Smażymy do uzyskania złotawego koloru na obu stronach naleśnika.
- W międzyczasie należy przygotować farsz: cebulę drobno posiekać i podsmażyć, następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać szpinak i podlać całość odrobiną bulionu.
- Smażyć do miękkości szpinaku i odparowania wody. Dodać soli, pieprzu i vegety do smaku.
- Na usmażone naleśnikowe ciasto rozłożyć szpinakowy farsz – ja odciskam go jeszcze widelcem z nadmiaru wody – żeby nie rozmoczyć naleśników. Wyłożyć farsz na połowę koła, następnie wkroić ser feta (opcjonalnie dodać szczyptę żółtego sera) i złożyć dwa razy na pół – powstanie trójkąt.
- Powstałe nafaszerowane szpinakiem naleśniki należy podpiec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku. Można posypać je z wierzchu żółtym serem.
Pycha!
Pycha, robię dziś na kolację, ja do szpinaku daję fetę lub ser bałkański(z lidla), muszę wypróbować zmascarpone 🙂