Ogórki z curry
Czas przygotowania:
15 min
Czas gotowania:
10 min
Łączny czas:
25 min
Ilość porcji:
2-3
Stopień trudności:
łatwy
Typ kuchni:
międzynarodowa, polska
Ogórki z curry – składniki
- 4 średnie ogórki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty curry
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- świeża kolendra do dekoracji
Ogórki z curry – przepis krok po kroku
- Przygotuj składniki: ogórki pokrój w plastry, cebulę i czosnek posiekaj.
- W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut aż będą miękkie i lekko zrumienione.
- Dodaj pastę curry i smaż przez kolejne 2 minuty, mieszając, aby aromaty się połączyły.
- Dodaj pokrojone ogórki i smaż przez 5 minut, aż ogórki zmiękną.
- Wlej jogurt, dodaj cukier i sól, dokładnie wymieszaj.
- Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje i ogórki będą miękkie.
- Przełóż ogórki z curry do miseczki i udekoruj świeżą kolendrą.
- Podawaj jako dodatek do dań głównych lub jako samodzielne danie.