Paella z królikiem i krewetkami
Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Łączny czas:
45 min.
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
średnie
Typ kuchni:
Hiszpańska
Paella to pyszne, proste danie z ryżu duszonego na patelni z mięsem i warzywami, w przeciwieństwie do risotto wodę do paelli wlewamy tylko raz (nie podlewamy ryżu) i nie mieszamy – od spodu ma powstać delikatna, chrupiąca skorupka z ryżu. Istotnym składnikiem jest czosnek – najlepiej pół główki w całości. Piękny, żółty kolor gwarantuje szczypta szafranu.
Pierwszą paellę jadłam w Barcelonie – domowa, prosta i pyszna – przygotowana przez znajomych, u których mieszkaliśmy. Na szczęście udało nam się wyłudzić sprawdzony przepis, a nawet asystować w przygotowaniu – teraz ja dzielę się nim z Wami.
Poniżej przepis na delikatną paellę z królikiem i krewetkami, królika można z powodzeniem zastąpić kurczakiem – koniecznie z kawałkami kości, które nadają głębi smaku.
Paella z królikiem – składniki
- pół królika (około 8 kawałków) – do podzielenia na porcje (można zachować podroby)
- garść krewetek
- 1 czerwona, słodka papryka
- pół główki czosnku – tniemy w poprzek
- 2 dojrzałe pomidory
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 450 ml bulionu z kurczaka (może być z kostki)
- 1 szklanka krótko ziarnistego ryżu
- 2 szczypty szafranu
- 1 łyżeczka suszonej, słodkiej papryki
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Paella z królikiem – przepis
- Królika pokroić na 2-3 cm porcje, oprószyć solą i pieprzem, następnie zrumienić przez około 5 minut na oliwie z oliwek – chodzi o zamknięcie porów mięsa – żeby zachować soczystość. Można dodać podroby królika – zwłaszcza wątróbkę.
- Odłożyć mięso na bok, pomidory sparzyć i obrać ze skórki – następnie pozbyć się gniazd nasiennych, miąższ pokroić w paski. Paprykę również pokroić w paski. Całą główkę czosnku przeciąć na pół w poprzek.
- Na patelni po smażeniu mięsa umieścić pomidory, czosnek i paprykę – doprawić solą i pieprzem – smażyć, aż pomidory lekko się skarmelizują i zrumienią. Po 5 minutach ponownie wrzucić na tę patelnię królika.
- Całość doprawić słodką papryką i szafranem, zlać bulionem i gotować przez około 10 minut. Sprawdzić czy całość ma wyrazisty smak, następnie posypać całość surowym, krótko ziarnistym ryżem. Gotować odkryte przez 10 minut na średnim ogniu, następnie przykryć i dusić na małym ogniu bez mieszania – około 15 minut – lub do czasu, kiedy ryż do końca się ugotuje i wchłonie cały bulion. Uwaga ryż nie może być rozgotowany – jeśli można tak powiedzieć o ryżu to ma być lekko al dente.
- Na ostatnie 3 minuty można dorzucić krewetki, całość posypać obficie natką pietruszki i skropić lekko cytryną tuż przed podaniem.
- Pyszna, delikatna paella to idealne danie na upał, do tego odrobina wina i piękna kolacja jak znalazł. Kto trafi na serce królika będzie miał szczęście.