Pajączki Oreo
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
10 min
Łączny czas:
30 min
Ilość porcji:
4-6
Stopień trudności:
łatwy
Typ kuchni:
międzynarodowa
Pajączki Oreo – składniki
- 16 ciastek Oreo
- 100g masła, rozpuszczonego
- 200g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100g białej czekolady, rozpuszczonej
- 16 mini czekoladowych oczu
Pajączki Oreo – przepis krok po kroku
- Rozgnieć 12 ciastek Oreo w misce, a następnie dodaj rozpuszczone masło. Wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
- Przygotuj foremkę do muffinek, wyłożoną papilotkami. Na dno każdej papilotki umieść połowę ciastka Oreo.
- Na ciastko Oreo w każdej papilotce nałóż łyżeczkę masy z rozgniecionych ciastek Oreo i masła. Wyrównaj powierzchnię.
- W misce wymieszaj serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy, aż powstanie gładka masa.
- Na masę z ciastek Oreo w każdej papilotce nałóż łyżeczkę masy serowej. Wyrównaj powierzchnię.
- Wlej rozpuszczoną białą czekoladę do małego woreczka cukierniczego lub do małego plastikowego worka, a następnie odetnij niewielki kawałek w rogu worka. Delikatnie wyciskaj czekoladę na masę serową, tworząc pajączki. Na każdym pajączku umieść mini czekoladowe oczy.
- Umieść pajączki Oreo w lodówce na około 1 godzinę, aby stężały.
- Serwuj pajączki Oreo na specjalnych talerzykach i ciesz się ich przerażającym smakiem!