Pajączki Oreo

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

30 min

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa

Pajączki Oreo – składniki

  • 16 ciastek Oreo
  • 100g masła, rozpuszczonego
  • 200g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100g białej czekolady, rozpuszczonej
  • 16 mini czekoladowych oczu

Pajączki Oreo – przepis krok po kroku

  1. Rozgnieć 12 ciastek Oreo w misce, a następnie dodaj rozpuszczone masło. Wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  2. Przygotuj foremkę do muffinek, wyłożoną papilotkami. Na dno każdej papilotki umieść połowę ciastka Oreo.
  3. Na ciastko Oreo w każdej papilotce nałóż łyżeczkę masy z rozgniecionych ciastek Oreo i masła. Wyrównaj powierzchnię.
  4. W misce wymieszaj serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy, aż powstanie gładka masa.
  5. Na masę z ciastek Oreo w każdej papilotce nałóż łyżeczkę masy serowej. Wyrównaj powierzchnię.
  6. Wlej rozpuszczoną białą czekoladę do małego woreczka cukierniczego lub do małego plastikowego worka, a następnie odetnij niewielki kawałek w rogu worka. Delikatnie wyciskaj czekoladę na masę serową, tworząc pajączki. Na każdym pajączku umieść mini czekoladowe oczy.
  7. Umieść pajączki Oreo w lodówce na około 1 godzinę, aby stężały.
  8. Serwuj pajączki Oreo na specjalnych talerzykach i ciesz się ich przerażającym smakiem!
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *