Smażona kapusta Pak choi po tajsku
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Pak choi czyli pyszna kapusta chińska, która doskonale pasuje do zup i dań stir fry, jest też pyszna sama w sobie – wystarczy podsmażyć ją z odrobiną czosnku i sosu sojowego. Pak choi to kapusta dostępna w Polsce od niedawna i wcale nie łatwo ją kupić – rzadko pojawia się w supermarketach, ja kupuję ją w azjatyckich delikatesach lub na bazarku. Najsmaczniejszą częścią tego warzywa jest zgrubiała łodyga, lekko gorzkawa o bardzo przyjemnej konsystencji. Wystarczy ją sparzyć wrzątkiem i można serwować np. z zupą ramen. Zawiera wiele cennych mikroelementów takich jak: magnez, fosfor, potas i sód oraz witaminy z grupy B.
Smażona kapusta Pak choi – składniki
- 3 główki kapusty pak choi
- 2 małe ząbki czosnku
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 chilli bez pestek
- 1 łyżka oleju
- opcjonalnie kilka kropli oleju sezamowego
Smażona kapusta Pak choi – przepis
- Kapustę umyć i poodrywać liście, odciąć 1 cm z dołu łodygi.
- Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek pokrojony w plasterki z chilli.
- Dodać liście pak choi i zalać całość kilkoma łyżkami sosu sojowego.
- Smażyć 3 minuty – do momenty, w którym miękkie (zielone) części liści zwiędną.
- Można skropić olejem sezamowym do smaku.
Do tak przygotowanej chińskiej kapusty pasuje każde danie. Możecie też dodać liście do smażonego po chińsku mięsa czy innych warzyw na sam koniec smażenia.
Dziś kupiłam pak choi w Biedronce 🙂 huuraaa