Pasztet z kaszy jaglanej

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Pasztet z kaszy jaglanej – składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (można użyć również bulionu drobiowego)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 marchewki, starte
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • opcjonalnie: świeże zioła do dekoracji

Pasztet z kaszy jaglanej – przepis krok po kroku

  1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy w bulionie warzywnym przez około 15-20 minut, aż będzie miękka. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
  3. Dodajemy starte marchewki i smażymy przez kilka minut, aż zmiękną.
  4. Do gotowej kaszy jaglanej dodajemy podsmażone warzywa, suszone tymianek, oregano, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą. Ponownie mieszamy, aż składniki się połączą.
  6. Masę przekładamy do natłuszczonej formy do pieczenia.
  7. Pasztet z kaszy jaglanej pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 40-45 minut, aż wierzch będzie lekko zrumieniony.
  8. Po upieczeniu pasztetu, wyjmujemy go z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
  9. Przed podaniem można udekorować pasztet świeżymi ziołami.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *