Pieczona owsianka z dynią
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
30 min
Łączny czas:
40 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Pieczona owsianka z dynią – składniki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mleka (można użyć roślinnego mleka, np. migdałowego)
- 1/2 szklanki puree z dyni (można użyć również puree z marchewki)
- 2 łyżki miodu (można użyć syropu klonowego lub cukru trzcinowego)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów (np. orzechów włoskich lub migdałów)
- Opcjonalnie: owoce sezonowe do podania
Pieczona owsianka z dynią – przepis krok po kroku
- W dużym naczyniu wymieszaj płatki owsiane, mleko, puree z dyni, miód i cynamon.
- Przełóż mieszankę do naczynia żaroodpornego.
- Posyp wierzch owsianki posiekanymi orzechami.
- Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
- Piecz owsiankę przez około 30-35 minut, aż wierzch będzie lekko zrumieniony.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
- Podawaj ciepłą owsiankę z dynią z dodatkiem świeżych owoców sezonowych, jeśli chcesz.
Smacznego!