Pieczona owsianka z dynią

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

30 min

Łączny czas:

40 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Pieczona owsianka z dynią – składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka (można użyć roślinnego mleka, np. migdałowego)
  • 1/2 szklanki puree z dyni (można użyć również puree z marchewki)
  • 2 łyżki miodu (można użyć syropu klonowego lub cukru trzcinowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów (np. orzechów włoskich lub migdałów)
  • Opcjonalnie: owoce sezonowe do podania

Pieczona owsianka z dynią – przepis krok po kroku

  1. W dużym naczyniu wymieszaj płatki owsiane, mleko, puree z dyni, miód i cynamon.
  2. Przełóż mieszankę do naczynia żaroodpornego.
  3. Posyp wierzch owsianki posiekanymi orzechami.
  4. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  5. Piecz owsiankę przez około 30-35 minut, aż wierzch będzie lekko zrumieniony.
  6. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
  7. Podawaj ciepłą owsiankę z dynią z dodatkiem świeżych owoców sezonowych, jeśli chcesz.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *