Pieczone jabłka

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Pieczone jabłka


Pieczone jabłka

Pieczone jabłka – składniki

  • 4 jabłka (najlepiej odmiany Granny Smith)
  • 2 łyżki masła (ewentualnie oleju kokosowego)
  • 2 łyżki brązowego cukru (alternatywnie cukier trzcinowy)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów (np. włoskich lub laskowych)
  • 2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)

Pieczone jabłka – przepis krok po kroku

  1. Przed rozpoczęciem, nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. Umyj jabłka, przekrój je na pół i usuń gniazda nasienne.
  3. W małej misce wymieszaj masło (lub olej kokosowy), cukier, cynamon i gałkę muszkatołową.
  4. Na blaszce do pieczenia ułóż połówki jabłek skórą do dołu.
  5. Na każdej połówce jabłka rozsmaruj równomiernie przygotowaną mieszankę masła i przypraw.
  6. Posyp jabłka posiekanymi orzechami i rodzynek (jeśli używasz).
  7. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż jabłka będą miękkie i lekko zrumienione.
  8. Podawaj pieczone jabłka na ciepło, najlepiej z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.

Pieczone jabłka to idealne danie na chłodne jesienne wieczory. Ich delikatna słodycz i aromat cynamonu sprawiają, że są one nie tylko smaczne, ale także kojące dla podniebienia. Możesz je podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do deserów. Spróbuj tego prostego przepisu i ciesz się smakiem pieczonych jabłek!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *