Pieczone udka z kurczaka
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Pieczone udka z kurczaka z czosnkiem, oregano i chilli. Są soczyste, wyborne i lekko pikantne. Proponuję skropić je limonką lub cytryną – będą pyszne. W ten sam sposób możecie przygotować skrzydełka z kurczaka – ostatnio to mój ulubiony patent na kurczaka. Sekretem jest naszpikowanie udek sporymi kawałkami czosnku. Nie żałuję też chilli, oregano i soli. Należy pamiętać, żeby nie przesuszyć kurczaka – ma być złocisty, chrupiący ale nie może być suchy. Ja piekę udka około 40 minut w 190 stopniach.
Pieczone udka z kurczaka – składniki
- 4 udka z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2 płaskie łyżki suszonego oregano
- 2 płaskie łyżki słodkiej papryki
- 1 płaska łyżka chilli lub pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka pieprzu
- oliwa z oliwek lub olej
Pieczone udka z kurczaka – przepis
- Udka kurczaka dokładnie umyć, następnie pokroić czosnek w dość grube plastry i naszpikować udka – zrobić dziurę w skórze czubkiem noża i wsunąć czosnek w mięso. Ja na jedno udko używam około 5 cząstek czosnku.
- Natrzeć udka cienką warstwą oliwy. Wymieszać wszystkie suche przyprawy: sól, pieprz, paprykę, chilli i oregano w misce. Gdy przyprawy się połączą natrzeć nimi dokładnie udka.
- Wstawić mięso do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 40 -45 minut. Piec udka do momentu aż osiągną złotawą, chrupiącą skórkę. Od czasu do czasu można podlać udka wytapiającym się sosem.
- Osypać pietruszką i skropić sokiem z limonki. Można serwować z cząstkami limonek – wyglądają pięknie. W ten sam sposób czasem przygotowuję skrzydełka z kurczaka – są równie pyszne, ale bardziej tłuste. Pieczone udka z kurczaka możecie serwować z pieczywem i jakąś prostą sałatką. Doskonale pasuje też sos guacamole z awokado.