Pikantna salsa z mango i kolendrą
Czas przygotowania:
15 min
Czas gotowania:
bez gotowania
Łączny czas:
15 min
Ilość porcji:
4-5
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
meksykańska
Pikantna salsa o zapachu kolendry, gdzie głównym słodkim składnikiem jest aromatyczne mango, przełamane soczystą cebulą i skontrastowane nutą ostrej papryczki to istna bomba smaku, zapachu i koloru. To danie, które bardzo łatwo przygotujecie – najważniejsza jest staranność krojenia – ponieważ salsa musi mieć małe, równiutkie kawałeczki. Chrupiąca papryka i sok z limonki – wyostrzą wszystkie smaki i tekstury tej sałatki.
Nie ma nic lepszego do przekąszenia w upalny wieczór, salsa mango schłodzi Was i ożywi, wypełni aromatem, a chilli doda solidną porcję endorfin. Już nie mogę się doczekać gorącego lata.
Salsa z mango – składniki
- dojrzałe duże mango
- średnia czerwona cebula
- średnia dojrzała czerwona papryka
- sok z połowy limonki
- kawałek świeżej chilli lub papryczki Jalapeno
- 3-4 łyżki posiekanej kolendry
- sól do smaku
Pikantna salsa z mango – przepis
- Mango należy delikatnie obrać ze skórki i wyciąć pestkę. Pestka mango jest płaska więc najłatwiej wyciąć pestkę przecinając mango wzdłuż, prowadząc nóż obok pestki.
- Cebulę i paprykę należy pokroić dokładnie w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dodajemy kolendrę i posiekaną ostrą papryczkę. Doprawiamy sokiem z limonki oraz delikatnie solą.
- Sałatkę przed podaniem należy schłodzić około 30-40 minut w lodówce. Smaki połączą się i przegryzą.
- Będzie pyszna również na następny dzień – oczywiście jeśli coś Wam zostanie…