Pizza turecka (lahmacun)
Czas przygotowania:
2 godz. 30 min
Czas gotowania:
15 min
Łączny czas:
2 godz. 45 min
Ilość porcji:
8
Stopień trudności:
średni
Typ kuchni:
turecka
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak smakuje pizza w orientalnym wydaniu? Jeśli tak, lahmacun, czyli pizza turecka, z całą pewnością przypadnie Ci do gustu! Ten klasyczny turecki przysmak, cieszący się uznaniem na całym świecie, zaskakuje kombinacją soczystego mięsa, aromatycznych ziół i pikantnych przypraw na cienkim, chrupiącym cieście. Dzięki temu przepisowi, krok po kroku, przeniesiesz się na chwilę do serca Istambułu, nie ruszając się z własnej kuchni!
Pizza turecka (Lahmacun) – składniki
Do przygotowania pizzy tureckiej, lahmacun, potrzebujemy następujących składników:
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka drożdży suchych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Około 300 ml ciepłej wody
Na farsz:
- 500 g mięsa mielonego (baranina lub wołowina)
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże pomidory
- 1 papryka
- Garść natki pietruszki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- Sól i pieprz do smaku
Możliwe alternatywy:
- Jeżeli nie przepadasz za mięsem mielonym, lahmacun możesz przygotować z kurczakiem lub opcją wegetariańską z siekanymi warzywami i dodatkami jak szpinak, ser feta czy oliwki.
- Zamiast tradycyjnej ostrej papryki, możesz zastosować słodką paprykę, jeśli preferujesz łagodniejszy smak.
Pizza turecka (Lahmacun) – przepis krok po kroku
- Rozpoczynamy od przygotowania ciasta. W dużej misce mieszamy mąkę, sól i drożdże. Dodajemy oliwę, a następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę, cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą, zagniatamy ciasto na gładką i elastyczną kulkę. Przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1-2 godziny.
- W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę, czosnek, pomidory, paprykę i pietruszkę siekamy bardzo drobno (można użyć blendera). Dodajemy mięso mielone, paprykę, sól, pieprz i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą.
- Po wyrośnięciu, ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Na każdym placku rozsmarowujemy porcję farszu, zostawiając niewielkie brzegi.
- Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Pizzę turecką, lahmacun, pieczemy na rozgrzanej blasze przez około 10-12 minut, aż ciasto zacznie brązowieć na brzegach.
- Po upieczeniu, lahmacun podajemy na gorąco, podawane często ze świeżymi warzywami, takimi jak sałata, pomidory czy ogórki i z dodatkiem sosu jogurtowego czy tahini.