Placki z dyni i ziemniaków

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Placki z dyni i ziemniaków


Placki z dyni i ziemniaków

Placki z dyni i ziemniaków – składniki

  • 1 średnia dynia (ok. 500g) lub alternatywnie 2 małe dynie
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia

Placki z dyni i ziemniaków – przepis krok po kroku

  1. Na początku obierz dynię i ziemniaki, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  2. Wyciśnij nadmiar soku z dyni, aby placki nie były zbyt wilgotne.
  3. Posiekaj cebulę na drobne kawałki.
  4. W dużej misce wymieszaj zetrzytą dynię, ziemniaki i cebulę.
  5. Dodaj jajka, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  6. Na dużą patelnię wlej olej i rozgrzej go na średnim ogniu.
  7. Nakładaj łyżką porcje ciasta na patelnię, formując placki o średnicy około 8-10 cm.
  8. Smaż placki z obu stron na złoty kolor, aż będą chrupiące i dobrze usmażone.
  9. Po usmażeniu odkładaj placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  10. Podawaj placki z dyni i ziemniaków na ciepło, najlepiej z sosem jogurtowym lub kwaśną śmietaną.

Placki z dyni i ziemniaków to pyszne danie, które można podać jako przystawkę, dodatek do obiadu lub samodzielne danie główne. Ich chrupiąca skórka i delikatne wnętrze sprawiają, że są one idealne na każdą okazję. Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *