Miękkie kluski z gotowanych ziemniaków

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Miękkie kluski z gotowanych ziemniaków


Miękkie kluski z gotowanych ziemniaków

Miękkie kluski z gotowanych ziemniaków – składniki

  • 1 kg gotowanych ziemniaków
  • 200 g mąki ziemniaczanej (alternatywnie: mąka pszenna)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • opcjonalnie: łyżka masła do podania

Miękkie kluski z gotowanych ziemniaków – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj wszystkie składniki.
  2. W dużym garnku zagotuj osolony wodę.
  3. W międzyczasie, zgnieć gotowane ziemniaki w misce, aż staną się jednolitą masą.
  4. Dodaj jajko i mąkę ziemniaczaną (lub pszenną) do ziemniaków i dokładnie wymieszaj, aż powstanie elastyczne ciasto.
  5. Na stolnicy posypanej mąką, uformuj z ciasta wałek o grubości około 2 cm.
  6. Przekrój wałek na kawałki o długości około 3 cm.
  7. Delikatnie uformuj każdy kawałek w kulki, lekko spłaszczając je na wierzchu.
  8. Wrzuć kluski do gotującej się wody i gotuj na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż kluski wypłyną na powierzchnię.
  9. Wyjmij kluski z wody za pomocą cedzaka lub łyżki cedzakowej i odłóż na talerz.
  10. Podawaj gorące kluski z masłem, sosem lub ulubionym dodatkiem.

Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *