Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym
Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min. + obsmażanie
Łączny czas:
35 min.
Ilość porcji:
6
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Międzynarodowa
Polędwica wieprzowa przepis na soczystą i delikatną polędwiczkę w sosie z musztardy i śmietany z dodatkiem szałwii. Sekretem jest podsmażenie wieprzowiny przed pieczeniem jej w piekarniku. Kolejnym sekretem jest utworzenie sosu na patelni, na której zostały smakowite kawałki po podsmażaniu – należy je zalać odrobiną białego wina i zeskrobać – ten proces to deglasowanie, następnie dodać musztardy francuskiej i śmietany. Wieprzowinę doprawiam solą, pieprzem, świeżą szałwią i suszonym tymiankiem jest niesamowita. Mięso należy piec w 180 stopniach do uzyskania w środku 75 stopni (jeśli mamy termometr), lub około 25 minut.
Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym – składniki:
- 1 polędwica wieprzowa
- sól, pieprz
- łyżeczka suszonego tymianku
- 10 liści świeżej szałwii
- olej do smażenia
Sos do polędwicy wieprzowej:
- pół kieliszka białego, wytrawnego wina
- łyżka musztardy francuskiej (z całymi kulkami gorczycy)
- 3 łyżki śmietany 18% lub 22%
- patelnia po smażeniu wieprzowiny – to cała baza smaku
- kilka listków szałwii
Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym – przepis
- Umytą i wysuszoną polędwicę polać olejem i przyprawić solą i pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Przyprawy wmasować w mięso.
- Na rozgrzanej z odrobiną oleju patelni (najlepiej metalowej lub ze stali nierdzewnej, gdyż będziemy ją skrobać, żeby utworzyć pyszny sos) smażyć polędwiczkę w całości – należy tylko zarumienić mięso z wierzchu, żeby zamknąć pory i zatrzymać w środku cały sos.
- Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i posypać listkami szałwii.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut – jeśli macie termometr koniecznie go użyjcie – idealna polędwiczka powinna mieć w środku 75 stopni.
Sos:
- Na rozgrzaną patelnię po smażeniu mięsa wlać pół kieliszka białego, wytrawnego wina i łopatką zeskrobywać przypalone kawałki mięsa i przypraw – dzięki temu uzyskacie idealną bazę do sosu. Deglasowanie to jedna z podstawowych czynności uzyskania pysznego sosu.
- Gdy wino trochę odparuje, a dno patelni będzie czyste dołożyć 1 łyżkę musztardy francuskiej i wymieszać lekko gotując.
- Zmniejszyć gaz, dodać 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany i delikatnie wymieszać – można dodać jeszcze kilka listków szałwii.
Polędwicę pokroić na kawałki grubości 2 cm i serwować z sosem, doskonale pasować będą też pieczone ziemniaki i sałatka z pomidorem.
Wszystko wygląda tak smakowicie, że mam trudny wybór na co najpierw się skusić 🙂
Super,dużo rad ,smakowite potrawy 🙂