Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym

Czas przygotowania:

15 min.

Czas gotowania:

15 min.

Łączny czas:

30 min.

Ilość porcji:

3-4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Francuska

Polędwica wieprzowa w formie medalionów z sosem serowym to klasyka francuskiej kuchni, danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu trzeba tylko dobrze dopiec polędwiczki wieprzowa, które w przeciwieństwie do wołowiny nie powinny być krwiste.

Sos na bazie wina, śmietanki i camemberta należy gotować na bardzo małym ogniu – dzięki temu składniki się pięknie połączą i nie zwarzą.

Odrobina tymianku i łyżka musztardy pięknie połączą składniki w aromatyczną całość.

Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym – składniki

  • 1 średnia polędwiczka wieprzowa
  • łyżka masła
  • pół kieliszka białego wina
  • pół filiżanki śmietanki kremówki około 120 ml
  • 1 ser camembert bez skórki
  • 1 łyżka musztardy
  • spora szczypta tymianku i majeranku
  • sól, pieprz
  • odrobina natki pietruszki

Polędwica wieprzowa w sosie serowym – przepis

  1. Polędwicę umyć i pokroić na 2 cm plastry, które wystarczy delikatnie rozbić pięścią – tak, żeby osiągnąć kawałki mniej więcej 1 cm grubości.
  2. Na patelni rozgrzać masło i smażyć polędwiczki oprószone solą i pieprzem, smażymy po 3-4 minuty z każdej strony, następnie przykrywamy je folią aluminiową i zabieramy się szybko za sos.
  3. Na gorącą patelnię po smażeniu polędwiczek wlewamy białe wino i powoli odparowujemy, po około 3 minutach dolewamy śmietankę i obranego ze skóry, pokrojonego w plastry camemberta. Następnie dodajemy zioła, musztardę i odrobinę posiekanej natki pietruszki.
  4. Wystarczy doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną musztardy – jeśli sos jest mało wyrazisty.
  5. Polędwiczki polewamy gorącym sosem i jemy, można serwować danie z podpieczoną bagietką i jakąś prostą sałatką.

poledwiczka 2 sos serowy

5/5 - (1 vote)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *