Polewa na piernika

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Polewa na piernika


Polewa na piernika

Polewa na piernika – składniki

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie: 1 łyżka likieru pomarańczowego

Polewa na piernika – przepis krok po kroku

Aby przygotować polewę na piernika, postępuj zgodnie z poniższymi krokami:

  1. W rondelku rozpuść czekoladę razem z masłem na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą.
  2. Dodaj mleko i cukier puder do rondelka z czekoladą i masłem. Mieszaj całość, aż cukier się rozpuści.
  3. Jeśli chcesz dodać dodatkowy smak, teraz jest czas na dodanie likieru pomarańczowego. Mieszaj, aż składniki się połączą.
  4. Polewę na piernika możesz od razu użyć, gdy jest jeszcze ciepła, lub poczekać, aż lekko stężeje.
  5. Przed użyciem polewy na piernika, upewnij się, że jest odpowiednio schłodzona i gotowa do użycia.

Polewa na piernika jest idealna do dekoracji pierników, ciastek lub innych słodkości. Możesz ją również użyć jako dodatek do lodów lub deserów. Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *