Pomidorowe risotto Jamiego Olivera

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Pomidorowe risotto Jamiego Olivera – składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 300g ryżu arborio
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100g startego parmezanu
  • świeża bazylia do dekoracji

Pomidorowe risotto Jamiego Olivera – przepis krok po kroku

  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek.
  2. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  3. Dodaj ryż arborio i smaż przez kolejne 2 minuty, mieszając, aż ziarna będą delikatnie przypieczone.
  4. Dodaj krojone pomidory, bulion warzywny, suszone oregano, suszone bazylię i cukier. Doprowadź do wrzenia.
  5. Zmniejsz ogień i gotuj risotto na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, często mieszając, aż ryż będzie miękki i kremowy.
  6. Na koniec dodaj starty parmezan i wymieszaj, aż się rozpuści i nada risotto gładkość i kremową konsystencję.
  7. Serwuj gorące risotto, posypane świeżą bazylią do dekoracji.

Pomidorowe risotto Jamiego Olivera to pyszne danie, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Kremowe i aromatyczne risotto z dodatkiem pomidorów i przypraw jest idealne na obiad lub kolację. Możesz również dodać ulubione warzywa lub mięso, aby dostosować to danie do swoich preferencji. Spróbuj tego przepisu i delektuj się smakiem włoskiej kuchni!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *