Ciasto czekoladowe z gruszkami
Czas przygotowania:
15 min
Czas gotowania:
45 min
Łączny czas:
1 godz. 00 min
Ilość porcji:
8
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Ciasto czekoladowe z gruszkami – składniki
- 200g gorzkiej czekolady
- 150g masła
- 150g cukru
- 3 jajka
- 150g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 gruszki
- opcjonalnie: posypka cukrowa do dekoracji
Ciasto czekoladowe z gruszkami – przepis krok po kroku
- W pierwszej kolejności rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw do ostygnięcia.
- W osobnym naczyniu roztop masło i wymieszaj je z cukrem, aż powstanie jednolita masa.
- Dodaj po jednym jajku do masy masłowej, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
- Do masy dodaj przestudzoną czekoladę i ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj, aby powstało jednolite ciasto.
- Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj je do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jeśli chcesz, możesz posypać ciasto cukrową posypką dla dodatkowej dekoracji.
- Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez około 40-45 minut w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Gotowe ciasto czekoladowe z gruszkami jest idealne do podania z kawą lub herbatą.