Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

40 min

Łączny czas:

1 godz. 00 min

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Ciasto czekoladowe ze śliwkami – składniki

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 150g masła
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 śliwek
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania

Ciasto czekoladowe ze śliwkami – przepis krok po kroku

  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw do ostygnięcia.
  2. W osobnym naczyniu roztop masło i wymieszaj je z cukrem.
  3. Dodaj jajka do masy masłowej i dokładnie wymieszaj.
  4. Do masy dodaj przestudzoną czekoladę i ponownie wymieszaj.
  5. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  6. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do masy czekoladowej, ciągle mieszając, aż składniki się połączą.
  7. Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój na połówki.
  8. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Równomiernie rozłóż połówki śliwek na wierzchu ciasta.
  10. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut w temperaturze 180°C.
  11. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  12. Przed podaniem, posyp ciasto czekoladowe ze śliwkami cukrem pudrem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *