Ciasto ze śliwkami i budyniem

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Ciasto ze śliwkami i budyniem


Ciasto ze śliwkami i budyniem

Ciasto ze śliwkami i budyniem – składniki

  • 250g mąki
  • 150g masła
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500g śliwek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 500ml mleka
  • 2 łyżki cukru

Ciasto ze śliwkami i budyniem – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, masło, cukier, jajko i proszek do pieczenia, aż powstanie jednolite ciasto.
  2. Przełóż ciasto do formy do pieczenia, równomiernie rozprowadzając je po dnie i bokach.
  3. Na ciasto ułóż śliwki, przekrojone na pół i pozbawione pestek.
  4. W rondlu przygotuj budynie waniliowe, mieszając je z mlekiem i cukrem. Gotuj, aż masa zgęstnieje.
  5. Zdejmij rondel z ognia i ostudź budynie.
  6. Na wierzch śliwek wylej ostudzony budyń.
  7. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
  8. Po upieczeniu wyjmij ciasto ze śliwkami i budyniem z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  9. Podawaj ciasto ze śliwkami i budyniem na zimno, najlepiej posypane cukrem pudrem.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *