Ciasto ze śliwkami i bezą

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Ciasto ze śliwkami i bezą


Ciasto ze śliwkami i bezą

Ciasto ze śliwkami i bezą – składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500g śliwek
  • 4 białka jajek
  • 200g cukru pudru

Ciasto ze śliwkami i bezą – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, masło, cukier, jajko i proszek do pieczenia, aż powstanie jednolite ciasto.
  2. Przełóż ciasto do formy do pieczenia, równomiernie rozprowadzając je na dnie.
  3. Na ciasto ułóż śliwki, przekrojone na pół i wyjęte pestki.
  4. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder.
  5. Na wierzch śliwek wyłóż bezę, równomiernie rozprowadzając ją na całej powierzchni.
  6. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
  7. Po upieczeniu, wyjmij ciasto ze śliwkami i bezą z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  8. Podawaj ciasto ze śliwkami i bezą na ciepło lub na zimno, posypane cukrem pudrem.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *