Szarlotka z bezą

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Szarlotka z bezą – składniki

  • 6-8 średnich jabłek (np. Antonówki lub Jonagold)
  • 200g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 150g cukru pudru
  • 4 białka jajek

Szarlotka z bezą – przepis krok po kroku

  1. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w cienkie plasterki.
  2. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.
  3. Dodaj pokrojone jabłka do miski z suchymi składnikami i delikatnie wymieszaj.
  4. W osobnej misce rozpuść masło, dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.
  5. Do miski z suchymi składnikami i jabłkami dodaj masło z jajkiem i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
  6. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy do pieczenia.
  7. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40-45 minut, aż szarlotka nabierze złocistego koloru.
  8. Podczas pieczenia szarlotki, przygotuj bezę. W misce ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder.
  9. Po upieczeniu szarlotki, wyjmij ją z piekarnika i delikatnie nałóż bezę na wierzch.
  10. Włóż szarlotkę z bezą z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze przez około 10-15 minut, aż beza zacznie się rumienić.
  11. Wyjmij szarlotkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  12. Szarlotkę z bezą podawaj na ciepło lub zimno, najlepiej posypaną cukrem pudrem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *