Ciasto czekoladowe z gruszkami

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

45 min

Łączny czas:

1 godz. 00 min

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Ciasto czekoladowe z gruszkami – składniki

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 150g masła
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 gruszki
  • opcjonalnie: posypka cukrowa do dekoracji

Ciasto czekoladowe z gruszkami – przepis krok po kroku

  1. W pierwszej kolejności rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw do ostygnięcia.
  2. W osobnym naczyniu roztop masło i wymieszaj je z cukrem, aż powstanie jednolita masa.
  3. Dodaj po jednym jajku do masy masłowej, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
  4. Do masy dodaj przestudzoną czekoladę i ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  5. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj, aby powstało jednolite ciasto.
  6. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj je do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  7. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Jeśli chcesz, możesz posypać ciasto cukrową posypką dla dodatkowej dekoracji.
  9. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez około 40-45 minut w temperaturze 180°C.
  10. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  11. Gotowe ciasto czekoladowe z gruszkami jest idealne do podania z kawą lub herbatą.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *