Pulpety wieprzowe
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Pulpety – jak zrobić pulpety?
Jak zrobić pulpety? Zdradzam wszystkie sekrety idealnego przepisu na pulpety. Proponuję kilka podstawowych sosów np. koperkowy, pomidorowy czy wreszcie klasyczny pieczarkowy.
Jeśli kochacie pulpety tak jak ja na pewno podekscytujecie się sycącą zupą klopsową z pulpetami w roli głównej.
Jeśli jest tu jakiś zawzięty makaroniarz – polecam delikatną odmianę sosu bolognese z klopsami w sosie pomidorowym – uwielbiam to danie, owszem przygotowanie trwa trochę dłużej – ale czego człowiek nie poświęci dla soczystości mięsa.
Zasadą udanych pulpetów jest przede wszystkim dobre mięso – moja zasada brzmi – musicie dokładnie widzieć co wpada do maszynki do mielenia. Ja mielę mięso sama.
Do klopsów wieprzowych najlepsza będzie łopatka, można użyć szynki – jeśli wolicie chude mięso lub dodać trochę karkówki jeśli wolicie coś tłustego.
Dla dzieci dobrze jest użyć indyka lub kurczaka – im chudsze mięso tym zdrowiej.
Oczywiście, trzeba balansować z umiarem – nikt nie lubi suchych pulpetów, ani sosu ociekającego tłuszczem. Poniżej kilka moich ulubionych dań z przepisami na pulpety.
Pulpety – przepis idealny:
- Dobre mięso (widzimy co mielimy).
- Napulchniamy kotlety suchą pszenną bułką (uprzednio namoczoną w wodzie) – jest 100 razy lepsza od bułki tartej.
- Pulpety przed smażeniem można obtoczyć w mące.
- Jeśli gotujecie klopsiki koniecznie dobrze doprawcie bulion.
- Do mięsa pasuje podsmażana cebulka i sporo przypraw.
- Warto zawsze sprawdzić 1 małą porcję przed gotowaniem/smażeniem całości.