Puree z selera

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Puree z selera przepis na delikatne i sycące puree, które jest zdrowe i niskokaloryczne pod warunkiem, że nie przesadzimy z masłem i śmietaną. Nie żałujcie selerowi soli i pieprzu, na koniec dodajcie gałki muszkatołowej i szczypiorku. Puree z selera to prosty i szybki do zrobienia dodatek, to doskonała alternatywa dla ziemniaków.

Puree z selera – składniki

  • 1 dorodny seler
  • odrobina bulionu lub kawałek rozkruszonej kostki rosołowej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • odrobina masła
  • łyżka kwaśnej śmietany 18%

Puree z selera – przepis

  1. Seler obrać i porządnie umyć. Pokroić w kawałki i gotować w bulionie warzywnym do miękkości.
  2. Następnie podsmażyć na odrobinie masła, żeby wydobyć z selera jeszcze więcej smaku.
  3. Selera utrzeć blenderem na gładką masę doprawiając w czasie miksowania do smaku solą, pieprzem, vegetą i gałką muszkatołową.
  4. Na koniec dodać łyżkę śmietany i całość posypać szczypiorkiem.

Puree z selera to pyszny dodatek do mięs, ryb lub jako mała przekąska warzywna do zjedzenia w ciągu dnia. Ponadto seler to bardzo zdrowe warzywo, zawiera między innymi fosfor, potas i witaminę c, działa moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga trawienie tłuszczu i wspomaga odporność. Uwielbiam to warzywo, ponieważ dodaje ono charakteru wielu daniom np. większości zup i sałatek.

Dlatego dziś seler występuje jako główny bohater dania.

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *