Puree z selera
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Puree z selera przepis na delikatne i sycące puree, które jest zdrowe i niskokaloryczne pod warunkiem, że nie przesadzimy z masłem i śmietaną. Nie żałujcie selerowi soli i pieprzu, na koniec dodajcie gałki muszkatołowej i szczypiorku. Puree z selera to prosty i szybki do zrobienia dodatek, to doskonała alternatywa dla ziemniaków.
Puree z selera – składniki
- 1 dorodny seler
- odrobina bulionu lub kawałek rozkruszonej kostki rosołowej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- odrobina masła
- łyżka kwaśnej śmietany 18%
Puree z selera – przepis
- Seler obrać i porządnie umyć. Pokroić w kawałki i gotować w bulionie warzywnym do miękkości.
- Następnie podsmażyć na odrobinie masła, żeby wydobyć z selera jeszcze więcej smaku.
- Selera utrzeć blenderem na gładką masę doprawiając w czasie miksowania do smaku solą, pieprzem, vegetą i gałką muszkatołową.
- Na koniec dodać łyżkę śmietany i całość posypać szczypiorkiem.
Puree z selera to pyszny dodatek do mięs, ryb lub jako mała przekąska warzywna do zjedzenia w ciągu dnia. Ponadto seler to bardzo zdrowe warzywo, zawiera między innymi fosfor, potas i witaminę c, działa moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga trawienie tłuszczu i wspomaga odporność. Uwielbiam to warzywo, ponieważ dodaje ono charakteru wielu daniom np. większości zup i sałatek.
Dlatego dziś seler występuje jako główny bohater dania.