Ramen – tradycyjna japońska zupa
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Ramen przepis na wspaniały japoński rosół z masą aromatycznych dodatków. Ramen to klarowny, delikatny, słodko-słony długo gotowany rosół. Sekretem jest dodanie długo redukowanej cebuli z sosem sojowym i ryżowym winem, która dodaje koloru i lekkiej słodyczy tej rozgrzewającej zupie. Uwielbiam ramen ze jego delikatność, która w kontraście z chrupiącymi i wyrazistymi dodatkami gra jak mało co.
Ramen – składniki
- 2 spore kawałki wołowiny z kością (warto zostawić kawałek surowego antrykotu, żeby później dodać go do gorącej zupy)
- kilka porcji rosołowych z kurczaka (2-3) lub 10 skrzydełek
- 3 cebule
- 1 spora marchew
- 8 plastrów imbiru
- 5 ząbków czosnku
- 6 grzybów shitake (najlepiej suszonych)
- pieprz w kulkach
- sól do smaku do dodania na koniec gotowania
Przyprawa do dodania na koniec:
- 10 cebulek dymek (zostawcie szczypior do dodania na surowo do zupy)
- 100 ml sosu sojowego (najlepiej jasnego japońskiego)
- 100 ml wina ryżowego, sake lub wytrawnej sherry
- 50 ml wody
- 2 płaskie łyżki cukru
- kilka kropli oleju sezamowego
- szczypta soli
Dodatki do zupy wrzucane do talerza z gorącą zupą:
- makaron ramen lub inny dobry makaron (gdy nie mam w domu japońskiego makaronu zdarza mi się użyć nawet spaghetti, dobry będzie też makaron mee)
- cieniutko pokrojona miękka wołowina (np. surowy antrykot)
- wodorosty wakame (uważajcie z ilością bo wrzucone do gorącej zupy nabierają masy;)
- paski wodorostów nori (idealnie podkręcają smak)
- szczypior
- surowa cebula
- jajko na twardo
- kiełki fasoli mung
- podsmażone grzyby shitake lub np. boczniak (lekka profanacja ale będzie idealnie pasował)
- pędy bambusa z puszki, które podkreślą słodycz zupy
- kapusta pak-choi
- odrobina chilli
- olej sezamowy, olej chilli, odrobina proszku dashi (ekspresowy bulion rybny), sos sojowy i oczywiście przyprawa do ramen – duszona cebula z sosem sojowym, winem ryżowym i cukrem.
Ramen – przepis
- Mięso z kośćmi (wołowinę i kurczaka) umyć i zagotować w niewielkiej ilości zimnej wody – pogotować 5 minut, odlać wodę i opłukać mięso. Teraz przystępujemy do właściwego gotowania – zmieniamy wodę, dolewamy około 3 litry zimnej wody i gotujemy na małym ogniu około 20 minut – w międzyczasie tworząc smakową bazę.
- Imbir, 2 cebule, rozgnieciony czosnek kroimy w plasterki i powoli dusimy na małym ogniu około 20 minut – chodzi o wydobycie głębi smaku z imbiru i czosnku, słodyczy cebuli bez przypalania. Ważne – minimalny ognień i cierpliwość tutaj zaczyna się tworzyć smak tej magicznej zupy. Podsmażone składniki dodać do zupy i gotować powoli kolejną godzinę.
- Następnie dodać marchew i 1 całą cebulę w łupinie, 6 suszonych grzybów shitake i kilka kulek pieprzu.
- Gotujemy powoli kolejną godzinę – tak tak ramen to zupa dla cierpliwych. Na koniec można doprawić odrobiną soli. Warto zupę schłodzić i zdjąć cały tłuszcz – ja jestem raczej niecierpliwa i po 3 godzinach gotowania marzę już tylko o wielkiej porcji gorącej zupy.
Sos do przyprawienia zupy:
- 10 pokrojonych w plastry dymek poddusić na odrobinie oleju, następnie zalać mieszaniną sosu sojowego, wina ryżowego, cukru, soli i odrobiny oleju sezamowego. Całość smażyć do momentu, aż odparuje połowa płynu. Ja dodaję tę przyprawę już do talerza z zupą – ale możecie też wlać ją do bulionu.
- Pozostaje już tylko ugotować makaron i jajko, posiekać wołowinę, szczypior, chilli i cebulę, przygotować wakame, nori, kiełki, olej chilli, olej sezamowy i co tam jeszcze lubicie.
- Dodatki zależą tylko od Was – można dodać grillowaną pierś z kurczaka, ulubione warzywa i co tylko chcecie.
- Udekorować zupę solidną porcją dodatków i rozkoszować się najwspanialszą zupą na świecie.
bosko to wyglada:)