Rolada serowa
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Rolada serowa – składniki
- 6 jajek
- 200g sera żółtego, startego
- 200g sera białego, startego
- 100g szynki, pokrojonej w kostkę
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Rolada serowa – przepis krok po kroku
- W osobnych miseczkach oddziel białka od żółtek.
- Do żółtek dodaj majonez, musztardę, sól, pieprz, paprykę w proszku, czosnek w proszku i słodką paprykę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
- Do masy żółtkowej dodaj starte sery, szynkę i posiekaną cebulę. Wymieszaj wszystko razem.
- Delikatnie dodaj ubitą pianę z białek do masy serowej. Całość delikatnie wymieszaj, aby nie zniszczyć piany.
- Przygotuj blachę do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia. Na papierze rozprowadź równomiernie masę serową.
- Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz roladę serową przez około 25-30 minut w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu wyjmij roladę serową z piekarnika i ostudź.
- Gotową roladę serową można podać na zimno lub pokroić na plastry i podgrzać przed podaniem.