Rolada z galaretką

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Rolada z galaretką


Rolada z galaretką

Rolada z galaretką – składniki

  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 500 ml galaretki (np. truskawkowej)
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny)

Rolada z galaretką – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do stężenia.
  2. W międzyczasie ubij śmietanę kremówkę z cukrem i ekstraktem waniliowym na sztywno.
  3. Przygotuj biszkopty, rozłóż je na płaskiej powierzchni.
  4. Na każdym biszkopcie równomiernie rozprowadź ubitą śmietanę.
  5. Zwiń biszkopty w roladę, starając się, aby śmietana była w środku.
  6. Ułóż roladę na półmisku lub talerzu.
  7. Delikatnie wlej stężoną galaretkę na wierzch rolady, tak aby pokryła ją równomiernie.
  8. Wstaw roladę z galaretką do lodówki i pozostaw do całkowitego stężenia galaretki.
  9. Przed podaniem udekoruj roladę świeżymi owocami, takimi jak truskawki czy maliny.
  10. Serwuj schłodzoną roladę z galaretką.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *