Rosół z pieczonego kurczaka
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Rosół z pieczonego kurczaka – czyż nie brzmi dziwnie? Owszem zupa na pozór wydaje się dziwna, ale ja dzielny badacz dziwnych dań, zainspirowana zupką chińską o smaku pieczonego kurczaka (tak, tak raz na jakiś czas zjadam zupkę chińską) postanowiłam sprawdzić czy naturalna zupa będzie smaczna – i wiecie co? Była pyszna.
Nigella Lawson w swoich programach zawsze zamraża resztki pieczonego kurczaka na bulion. U nas też często zostaje nie do końca obrany, pieczony kurczak – to idealna okazja do mięsnego recyklingu i ugotowania na nim aromatycznej zupy w lekko chińskim stylu.
Rosół z pieczonego kurczaka – składniki:
- Pozostałości pieczonego kurczaka (kości i np. 1 udko, kawałek piersi lub co tam Wam zostało)
- marchew, por, seler
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól,
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- szczypior lub kolendra (lub pietruszka)
- 1 czerwona cebula – do dodania na surowo
- odrobina chilli
- sok z 1/4 limonki
- makaron ryżowy
Rosół z pieczonego kurczaka – przepis:
- Mięso pieczonego kurczaka (i oczywiście kości – te mają najwięcej aromatu) zalać 2 litrami wody i pogotować 20 minut, doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i listkami laurowymi.
- Następnie wrzucić warzywa i gotować 30 minut.
- Doprawić do smaku sosem sojowym i rybnym.
- W międzyczasie zaparzyć makaron ryżowy (lub sojowy) i zalać go zupą.
- Mięso kurczaka można oddzielić od kości i dodać do zupy.
- Posypać chilli, liśćmi kolendry i piórkami czerwonej cebuli. Skropić sokiem z limonki, dzięki temu zupa nabierze wyrazistego smaku.
Zupa jest pyszna, tania i zupełnie inna niż wszystkie zupy, które jedliście wcześniej.