Rwany chleb czosnkowo-ziołowy

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

25 min

Łączny czas:

35 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Rwany chleb czosnkowo-ziołowy to prosty i smakowity przepis, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi czosnku i świeżych ziół. Spróbuj, a na pewno ten rwany chleb czosnkowo-ziołowy stanie się jednym z Twoich ulubionych przepisów.

Rwany chleb czosnkowo-ziołowy – składniki

Aby przygotować rwany chleb czosnkowo-ziołowy, potrzebujesz następujących składników:

  • 1 duża bagietka lub chleb na zakwasie (możesz zastąpić go dowolnym innym chlebem o gęstej strukturze)
  • 100g masła (można użyć masła roślinnego dla wersji wegańskiej)
  • 5 ząbków czosnku
  • garść świeżych ziół (bazylia, pietruszka, rozmaryn, tymianek lub dowolne inne, które lubisz)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Rwany chleb czosnkowo-ziołowy – przepis krok po kroku

  1. Rozpocznij od rozgrzewania piekarnika do 180 stopni Celsjusza.
  2. Bagietkę nacinaj w kratkę, ale tak, aby nie przeciąć jej do końca. Nacięcia powinny mieć około 2 cm głębokości.
  3. Masło roztop na małym ogniu. Do roztopionego masła dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane zioła. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Mieszankę masła czosnkowo-ziołowego napełnij do nacięć w chlebie. Upewnij się, że masło dostało się do każdego nacięcia.
  5. Chleb owiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika na około 15 minut.
  6. Po upływie 15 minut, rozwiń folię i piecz jeszcze przez 10 minut, aż chleb się zarumieni.
  7. Twój rwany chleb czosnkowo-ziołowy jest gotowy! Podawaj go na ciepło.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *