Ryba faszerowana w galarecie
Czas przygotowania:
60 min. + oczekiwanie na zastygnięcie galarety
Czas gotowania:
35 min.
Łączny czas:
1 godz. 35 min.
Ilość porcji:
8-10
Stopień trudności:
trudne
Typ kuchni:
Polska, Żydowska
Ryba faszerowana w galarecie to świąteczne danie popisowe, które zachwyci Was smakiem, konsystencją i aromatem. Polecam szczupaka, któremu trzeba ocalić skórę i zamknąć w niej rybno-warzywny farsz. Całość zalać galaretą. Poniżej przepis ze wskazówkami krok po kroku jak przygotować szczupaka faszerowanego. Możecie użyć każdej innej białej ryby, przygotowanie pysznej ryby jest możliwe też bez owijania jej w skórę, wystarczy farsz owinąć w gazę i powoli ugotować w rosole.
Ryba faszerowana w galarecie – składniki
- 1 dorodny szczupak (najlepiej patroszony) może być też dorsz, mintaj, karp – co lubicie
- włoszczyzna: marchew, seler, por, pietruszka,
- 3 małe cebule – 1 z nich do rosołu
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- koperek
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- cytryna
- ziele angielskie
- liście laurowe
- żelatyna
- kawałek gazy dłuższej od szczupaka
Ryba faszerowana w galarecie – przepis
Rybę obrać ze skóry – jedną z metod jest podobno nacięcie szczupaka w okolicy skrzeli i zdjęcie skóry w całości. My zaczęliśmy inaczej, odcięliśmy głowę i płetwy oraz ogon a następnie kawałek po kawałku odcinaliśmy skórę, tak, żeby została w jednym kawałku.
Nie wyrzucajcie głowy i płetw – będą idealne do rosołu rybnego, który na tym etapie warto zacząć gotować. Obrać włoszczyznę, dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz sól – gdy włoszczyzna zmięknie dodać do rosołu niepotrzebne części rybne tj. głowa, płetwy itd. Gotować powoli i na koniec doprawić do smaku – rosół musi być pyszny, ponieważ w nim gotować będziemy naszą faszerowaną rybę.
Przepis na farsz do ryby w galarecie
- Mięso szczupaka pozbawić ości w miarę możliwości (reszta ości zmieli się w maszynce i nie będzie ich czuć).
- Z rosołu wyjąć jedną małą marchew, pietruszkę i kawałek selera i zmielić razem z rybą przez maszynkę. Dodać 2 małe surowe cebule i również przepuścić je przez maszynkę.
- Do farszu dodać jajko, bułkę tartą, drobno posiekany koperek i przyprawy: sól, pieprz i zmieloną gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać całość.
- Zmoczyć i wycisnąć gazę, następnie równo rozłożyć ją na blacie, na niej położyć skórę szczupaka wnętrzem do siebie, wypełnić skórę farszem (nie za dużo – farsz zwiększy swoją objętość), następnie zawinąć farsz w skórę a całość ciasno owinąć gazą. Gazę związać na końcach i włożyć piękny pakunek do gotującego się rosołu.
- Gotować 25-35 minut na małym ogniu pod przykryciem. Całość studzić powoli, następnie delikatnie odwinąć i pokroić w plastry. Koniecznie posmakujcie jeden plaster i doprawcie do smaku jeśli okaże się nie do końca doprawiony – mój farsz okazał się za mało słony, więc posoliłam rybę przed zalaniem ją galaretą.
- Rybę rozłożyć na półmisku, udekorować plastrami cytryny i np. marchwią.
- Rosół przelać przez sitko i z części zrobić galaretę do zalania ryby. Rybę zalać galaretą i czekać, aż stężeje.
- Jeśli będziecie ściśle trzymać się przepisu zostanie Wam sporo farszu – ja przygotowałam dodatkową porcję farszu bez skóry – po prostu ugotowałam porcję farszu o podłużnym kształcie w wilgotnej gazie – reszta procedury przebiega tak samo.
Ryba faszerowana to delikatne, zdrowe i wspaniałe danie – lubią ją dzieci i mogą ją bezpiecznie jeść, gdyż nie ma ości. Możecie też zrobić klopsiki z farszu – zamiast rolady (uzyskacie gefilte fish). Jeśli chcecie wywrzeć ogromne wrażenie na świątecznych gościach, koniecznie przygotujcie taką rybę.