Tradycyjna ryba po grecku – klasyczna receptura
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Ryba po grecku przepis na tradycyjne danie wigilijne i nie tylko. Ryba po grecku to proste i smaczne danie. Delikatna ryba w aromatycznych warzywach w lekkim sosie pomidorowym to jedno z moich ulubionych dań. Użyłam dorsza, ale każdy filet z białej ryby będzie pasował. Jeśli chcecie przygotować rybę po grecku na szybko użyjcie mrożonej włoszczyzny – zaoszczędzicie sporo czasu, a smak będzie bardzo podobny do wersji z tradycyjnie tartą włoszczyzną. Nie zapomnijcie dodać podsmażonej cebuli, liści laurowych i ziela angielskiego.
Tradycyjna ryba po grecku – składniki
- kilogram filetów z białej ryby (dorsz, morszczuk lub mintaj)
- mąka, sól, pieprz do smażenia ryby
- 1 duża cebula
- 4 duże marchwie
- 2 korzenie pietruszki
- por
- kawałek selera
- opcjonalnie około 700 gramów mrożonej włoszczyzny pociętej w paski
- 150 gramów przecieru pomidorowego
- liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, słodka papryka i odrobina cukru dla przełamania kwaskowatości przecieru pomidorowego, opcjonalnie odrobina vegety i trochę soku z cytryny
Tradycyjna ryba po grecku – przepis
- Filet ryby umyć, wysuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, ja użyłam dorsza ze skórą, ponieważ uwielbiam chrupiącą, złocistą skórkę. Rybę doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na oleju do uzyskania złocistego koloru.
- Cebulę pokrojoną w piórka podsmażyć na oleju, następnie dodać włoszczyznę pokrojoną lub startą na tarce, opcjonalnie mrożoną – w wersji na szybko. Smażyć, aż warzywa zmiękną – można delikatnie podlewać je wodą, żeby się nie przypaliły.
- Dodać na patelnię ziele angielskie i kilka liści laurowych, dusić powoli warzywa, doprawić solą, pieprzem, odrobiną słodkiej papryki.
- Do miękkich warzyw dodać 6 łyżek przecieru pomidorowych i powoli dusić przez około 10 minut – jeśli macie kwaśny przecier – zrównoważcie go odrobiną cukru.
- Na filety rybne rozłożyć warzywny sos i jeść z apetytem, zarówno na ciepło jak i na zimno smakuje fantastycznie.