Ryż z jabłkami

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Ryż z jabłkami


Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami – składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 jabłka (można użyć innych owoców, takich jak gruszki lub śliwki)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
  • 1 szklanka wody

Ryż z jabłkami – przepis krok po kroku

  1. W rondlu rozpuść masło.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę jabłka (lub inne owoce) i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
  3. W międzyczasie, w innym garnku zagotuj wodę.
  4. Dodaj ryż do gotującej się wody i gotuj przez około 10-15 minut, aż będzie miękki.
  5. Gdy ryż jest gotowy, odcedź go i dodaj do jabłek.
  6. Posyp całość cynamonem i cukrem (jeśli używasz).
  7. Mieszaj wszystkie składniki razem, aż wszystko będzie dobrze połączone.
  8. Serwuj gorący ryż z jabłkami na talerzach.

Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *