Ryż z warzywami
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Ryż z warzywami
Ryż z warzywami – składniki
- 1 szklanka ryżu
- 2 szklanki bulionu warzywnego (można użyć również bulionu drobiowego)
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 marchewka, pokrojona w plasterki
- 1 papryka, pokrojona w paski
- 1 cukinia, pokrojona w kostkę
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- Sól i pieprz do smaku
- Posiekana natka pietruszki do dekoracji
Ryż z warzywami – przepis krok po kroku
- W rondlu podgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut aż będą miękkie i lekko zrumienione.
- Dodaj marchewkę, paprykę i cukinię, smaż przez kolejne 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
- W międzyczasie gotuj ryż według instrukcji na opakowaniu, używając bulionu warzywnego zamiast wody.
- Do warzyw dodaj curry, paprykę w proszku, sól i pieprz, wymieszaj wszystko razem.
- Gdy ryż będzie gotowy, dodaj go do warzyw i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- Po kilku minutach, gdy wszystkie smaki się przegryzą, danie jest gotowe do podania.
- Posyp ryż z warzywami posiekaną natką pietruszki dla dodatkowego smaku i dekoracji.
Smacznego!