Sałatka grecka z serem feta i warzywami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Sałatka grecka przepis czyli jak zrobić prostą, aromatyczną i oryginalną grecką sałatkę. Grecka sałatka zawiera 5 składników i oliwę, nie dajcie zwieść się sałatkom greckim z sałatą, grzankami lub papryką bo w Grecji takiej nie dostaniecie. Ja pamiętam z Grecji prostą, lekką, ale grubo krojoną (jakby od niechcenia) najpyszniejszą grecką sałatkę – wykonana była z dobrych, świeżych składników – prawdziwej fety, wybornych oliwek a przede wszystkim z wyśmienitą świeżą oliwą. Nie zapominajmy też, że jedzona w nadmorskiej tawernie smakuje jeszcze lepiej (albo tak nam się wtedy wydaje).

Ja przygotowałam grubo ciosaną wersję, ale Karol uparł się na bardziej spolszczoną formę greckiej sałatki – składniki są te same, ale podane w inny sposób. Głosujcie którą wolicie w komentarzach;)

Sałatka grecka z serem feta i warzywami – składniki

  • 4 pomidory
  • 1 ogórek szklarniowy
  • mały słoik czarnych oliwek – bez żadnego nadzienia
  • 1 czerwona cebula
  • kostka oryginalnego sera feta

Składniki na winegret:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka cukru
  • opcjonalnie łyżeczka octu winnego
  • sól, pieprz

Sałatka grecka z serem feta i warzywami – przepis

Pomidory kroimy na średnie kawałki, ogórka w plasterki oraz cebulę w pół księżyce. Przekładamy warzywa do miski i dodajemy całe odsączone oliwki oraz ser feta pokrojony w kostkę lub plastry – jeśli wolicie wersję rustykalną. W kubeczku przygotowujemy vinaigrette dodając wszystkie składniki i mieszając energicznie. Odstawiamy sos na 5 minut, aby wszystkie składniki się połączyły i sos nabrał smaku. Sałatkę polewamy sosem i jemy. Opcjonalnie w wersji Karola możecie wymieszać wszystkie składniki – ja wolę sałatki nie mieszane. Smacznego!

Sałatka grecka z serem feta i warzywami
Sałatka grecka z serem feta i warzywami
4.5/5 - (6 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

3 komentarze

  1. Uwielbiam i tylko z jednym się nie zgodzę: paprykę w greckiej horiatiki znajdziemy, białą, cieniusieńko pokrojoną, ledwie kilka piórek!
    Grubo ciosana wersja rządzi 😉

  2. Podtrzymuję wersję Igi, w prawdziwej horiatiki (wiejskiej) jest papryka, nie jest jej dużo, tylko dla smaku, dosłownie 2-3 kółeczka. Jedno jest pewne – w greckiej sałatce oliwki są bardziej dla ozdoby i nie są składnikiem sałatki. Pamiętajmy, że w nadmorskiej tawernie jedzenie robi się pod turystów. Dla mnie horiatiki to smak Sporad Północnych i Aten, w których miałem przyjemność mieszkać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *