Sałatka grecka z serem feta i warzywami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Sałatka grecka przepis czyli jak zrobić prostą, aromatyczną i oryginalną grecką sałatkę. Grecka sałatka zawiera 5 składników i oliwę, nie dajcie zwieść się sałatkom greckim z sałatą, grzankami lub papryką bo w Grecji takiej nie dostaniecie. Ja pamiętam z Grecji prostą, lekką, ale grubo krojoną (jakby od niechcenia) najpyszniejszą grecką sałatkę – wykonana była z dobrych, świeżych składników – prawdziwej fety, wybornych oliwek a przede wszystkim z wyśmienitą świeżą oliwą. Nie zapominajmy też, że jedzona w nadmorskiej tawernie smakuje jeszcze lepiej (albo tak nam się wtedy wydaje).
Ja przygotowałam grubo ciosaną wersję, ale Karol uparł się na bardziej spolszczoną formę greckiej sałatki – składniki są te same, ale podane w inny sposób. Głosujcie którą wolicie w komentarzach;)
Sałatka grecka z serem feta i warzywami – składniki
- 4 pomidory
- 1 ogórek szklarniowy
- mały słoik czarnych oliwek – bez żadnego nadzienia
- 1 czerwona cebula
- kostka oryginalnego sera feta
Składniki na winegret:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka cukru
- opcjonalnie łyżeczka octu winnego
- sól, pieprz
Sałatka grecka z serem feta i warzywami – przepis
Pomidory kroimy na średnie kawałki, ogórka w plasterki oraz cebulę w pół księżyce. Przekładamy warzywa do miski i dodajemy całe odsączone oliwki oraz ser feta pokrojony w kostkę lub plastry – jeśli wolicie wersję rustykalną. W kubeczku przygotowujemy vinaigrette dodając wszystkie składniki i mieszając energicznie. Odstawiamy sos na 5 minut, aby wszystkie składniki się połączyły i sos nabrał smaku. Sałatkę polewamy sosem i jemy. Opcjonalnie w wersji Karola możecie wymieszać wszystkie składniki – ja wolę sałatki nie mieszane. Smacznego!
W upalny dzień taka sałatka jest idealna!
Uwielbiam i tylko z jednym się nie zgodzę: paprykę w greckiej horiatiki znajdziemy, białą, cieniusieńko pokrojoną, ledwie kilka piórek!
Grubo ciosana wersja rządzi 😉
Podtrzymuję wersję Igi, w prawdziwej horiatiki (wiejskiej) jest papryka, nie jest jej dużo, tylko dla smaku, dosłownie 2-3 kółeczka. Jedno jest pewne – w greckiej sałatce oliwki są bardziej dla ozdoby i nie są składnikiem sałatki. Pamiętajmy, że w nadmorskiej tawernie jedzenie robi się pod turystów. Dla mnie horiatiki to smak Sporad Północnych i Aten, w których miałem przyjemność mieszkać.