Sałatka gyros

Czas przygotowania:

30 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

50 min

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Sałatka Gyros – składniki

  • 1 główka sałaty (np. sałata rzymska lub sałata masłowa)
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • 200g mięsa gyros (np. wieprzowina lub kurczak)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie: czarne oliwki i fetę do dekoracji

Sałatka Gyros – przepis krok po kroku

  1. Na początku przygotuj mięso gyros. Pokrój je na cienkie paski.
  2. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, oregano, sól, pieprz i sok z cytryny. Dodaj mięso gyros i dokładnie wymieszaj, aby mięso było dobrze pokryte marynatą. Odstaw na około 15-20 minut, aby mięso się zamarynowało.
  3. Podczas gdy mięso się marynuje, umyj i pokrój sałatę, ogórka, cebulę i pomidora na kawałki.
  4. Na rozgrzaną patelnię dodaj mięso gyros i smaż je na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż mięso będzie dobrze przypieczone i soczyste.
  5. W dużej misce połącz sałatę, ogórka, cebulę i pomidora. Dodaj smażone mięso gyros i delikatnie wymieszaj.
  6. Na koniec dodaj jogurt naturalny i ponownie delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  7. Jeśli chcesz, możesz udekorować sałatkę czarnymi oliwkami i pokruszoną fetą.
  8. Sałatkę Gyros podawaj od razu, aby zachować świeżość składników.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *