Sałatka wiosenna z jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Sałatka wiosenna czyli cudownie kolorowa, chrupiąca i bardzo smaczna sałatka z ogórkiem, rzodkiewką, szczypiorkiem, sałatą i jajkiem – zalana sosem jogurtowo-koperkowym to idealny dodatek nie tylko na wielkanoc, taka sałatka to doskonała przekąska, którą łatwo można spakować do pracy. Polecam trzymać sos w osobnym pojemniku i doprawienie jej tuż przed jedzeniem – dzięki temu warzywa będą chrupiące i jędrne.
Sałatka wiosenna jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem – składniki
- pół główki sałaty – najlepiej masłowej (ewentualnie rzymska lub lodowa)
- 1 świeży ogórek
- 8 rzodkiewek
- 3 jajka na twardo
- kilka plastrów cebuli
- szczypior z dymki
- pół pęczka koperku
- jogurt naturalny 3/4 małego opakowania
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sałatka wiosenna jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem – przepis
- Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Sałatę porwać w rękach na drobniejsze kawałki – odradzam krojenie sałaty – szybciej więdnie i traci więcej witamin.
- Ogórka pokroić w dość grube plastry, rzodkiewki na ćwiartki, cebulę w plastry.
- Jajka ugotować na twardo i dodać do sałatki, następnie całość solidnie oprószyć szczypiorem.
- Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i drobno posiekany koperek. Sos przyprawić solą i odrobiną pieprzu.
Taka sałatka pachnie wiosną, jest zdrowa, niskokaloryczna i pyszna. Uwielbiam kolorowe dania, zwłaszcza po zimie nie żałujcie sobie świeżych warzyw. Oczywiście zachęcam do dodawania Waszych ulubionych składników do sałatki, pasuje pomidor, pestki dyni lub słonecznika, zamiast jajka można użyć np. białego twarogu.