Sałatka z ciecierzycą

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

...

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

2-3

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

polska

Sałatka z ciecierzycą – składniki

  • 1 puszka ciecierzycy (400g), odcedzona
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 ogórek, pokrojony w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 pęczek świeżej kolendry, posiekanej
  • 1 limonka, sok i skórka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Sól i pieprz do smaku

Sałatka z ciecierzycą – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj ciecierzycę, paprykę, ogórek, cebulę i posiekaną kolendrę.
  2. W małej miseczce wymieszaj sok i skórkę z limonki, oliwę z oliwek, kumin, słodką paprykę, sól i pieprz.
  3. Wlej sos do miski z warzywami i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były pokryte sosem.
  4. Pozostaw sałatkę w lodówce na około 30 minut, aby smaki się przegryzły.
  5. Przed podaniem posyp sałatkę dodatkową kolendrą i skórką z limonki.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *