Sałatka z tuńczykiem i kuskusem w stylu włoskim
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
20 min
Łączny czas:
30 min
Ilość porcji:
6
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
włoska
Sałatka z tuńczykiem i kuskusem w stylu włoskim – składniki
- 200g kuskusu
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (alternatywnie: tuńczyk w oliwie)
- 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 ogórek, pokrojony w kostkę
- 10 czarnych oliwek, pokrojonych na pół
- 100g suszonych pomidorów, pokrojonych w paski
- 1 garść świeżej bazylii, posiekanej
- 1 garść świeżej natki pietruszki, posiekanej
- Sok z 1 cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Sałatka z tuńczykiem i kuskusem w stylu włoskim – przepis krok po kroku
- Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zazwyczaj wymaga zalania wrzątkiem i odstawienia na kilka minut do napęcznienia.
- W dużej misce wymieszaj tuńczyka, cebulę, paprykę, ogórka, oliwki, suszone pomidory, bazylię i natkę pietruszki.
- Do miski dodaj ugotowany kuskus i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- W osobnej miseczce przygotuj sos, mieszając sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
- Wlej sos do miski z sałatką i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki zostały pokryte sosem.
- Przełóż sałatkę do lodówki na około 30 minut, aby smaki się przegryzły.
- Sałatkę podawaj schłodzoną jako samodzielne danie lub jako dodatek do grillowanych mięs.