Sernik krówkowy z ricotty

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Sernik krówkowy z ricotty – składniki

  • 250g herbatników
  • 100g masła, roztopionego
  • 500g ricotty
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200g krówek, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 200ml śmietany kremówki
  • opcjonalnie: karmel do dekoracji

Sernik krówkowy z ricotty – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj formę o średnicy 24 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. Herbatniki umieść w torebce strunowej i rozgnieć je wałkiem do uzyskania drobnych kawałków.
  3. W misce połącz rozgniecione herbatniki z roztopionym masłem, a następnie wyłóż na dno formy, równomiernie dociskając.
  4. W drugiej misce wymieszaj ricottę, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy, aż składniki się połączą.
  5. Dodaj pokrojone krówki i delikatnie wymieszaj.
  6. Wlej masę serową na spód herbatnikowy w formie.
  7. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 60 minut w temperaturze 160°C.
  8. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku, aby powoli ostygł.
  9. Wyjmij sernik z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  10. Przed podaniem, możesz udekorować sernik karmelem.

Teraz możesz cieszyć się pysznym sernikiem krówkowym z ricotty!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *