Sernik z ananasem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Sernik z ananasem – składniki

  • 250g herbatników
  • 100g masła (lub margaryny)
  • 500g serka homogenizowanego
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 puszka ananasów (kawałki)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • opcjonalnie: łyżka rumu

Sernik z ananasem – przepis krok po kroku

  1. Rozgnieć herbatniki w misce lub blenderze, a następnie wymieszaj je z roztopionym masłem.
  2. Przygotuj tortownicę, wyłóż jej dno papierem do pieczenia, a następnie wylep boki masą z herbatników.
  3. W osobnej misce wymieszaj serek homogenizowany, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i opcjonalnie rum.
  4. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  5. Odsącz ananasy z puszki i pokrój je na mniejsze kawałki.
  6. Dodaj pokrojone ananasy do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
  7. Wlej masę serową do przygotowanej tortownicy.
  8. Wstaw sernik do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50-60 minut w temperaturze 180°C.
  9. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku, aby powoli ostygł.
  10. Gdy sernik całkowicie ostygnie, wyjmij go z piekarnika i schłodź w lodówce przez co najmniej 4 godziny (najlepiej przez całą noc).
  11. Przed podaniem, delikatnie wyjmij sernik z tortownicy i udekoruj go kawałkami ananasa.
  12. Sernik z ananasem gotowy do podania!
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2795

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *