Sernik z brzoskwiniami

Czas przygotowania:

2 godz. 20 min

Czas gotowania:

1 godz.

Łączny czas:

3 godz. 20 min

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

polska

Sernik z brzoskwiniami – składniki

  • 500g sera białego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 puszka brzoskwiń (można również użyć świeżych)
  • 2 łyżki bułki tartej

Sernik z brzoskwiniami – przepis krok po kroku

  1. Wymieszaj ser biały, jajka, cukier, mąkę pszeniczną, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy w dużej misce.
  2. Odsącz brzoskwinie z puszki i pokrój je na mniejsze kawałki.
  3. Dodaj brzoskwinie do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
  4. Posyp dno formy do pieczenia bułką tartą, aby zapobiec przywieraniu sernika.
  5. Wlej masę serową do formy.
  6. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz sernik z brzoskwiniami przez około 60 minut w temperaturze 180°C.
  7. Po upieczeniu, wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  8. Przed podaniem, schłodź sernik w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
  9. Sernik z brzoskwiniami gotowy do podania!
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *