Śledź w śmietanie
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Śledź w śmietanie
Śledź w śmietanie – składniki
- 1 średni śledź
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: koper do dekoracji
Śledź w śmietanie – przepis krok po kroku
- Śledzia dokładnie oczyść, usuwając skórę i ości. Następnie pokrój go w małe kawałki.
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
- W misce wymieszaj śmietanę i majonez, dodaj posiekane cebulę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
- Do przygotowanej mieszanki dodaj pokrojone kawałki śledzia i delikatnie wymieszaj, aby całość była równomiernie pokryta sosem.
- Przełóż śledzia w śmietanie do naczynia, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby smaki się przegryzły.
- Przed podaniem posyp śledzia w śmietanie posiekanym koprem.
Śledź w śmietanie to tradycyjne danie, które idealnie sprawdzi się na przyjęciach i spotkaniach rodzinnych. Możesz podać go jako przystawkę lub główne danie, podając go na kromkach chleba lub jako dodatek do sałatek. Smak śledzia w śmietanie jest delikatny i kremowy, a dodatek kopru nadaje mu świeżości i lekkości. Spróbuj tego przepisu i ciesz się smakiem tradycyjnej polskiej kuchni!