Śledzie w sosie musztardowym

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Śledzie w sosie musztardowym – składniki

  • 4 filety śledziowe
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie plastry
  • 1 ogórek kiszony, pokrojony w plasterki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • Sól i pieprz do smaku

Śledzie w sosie musztardowym – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj marynatę, mieszając musztardę, majonez, cukier, ocet jabłkowy, sól i pieprz w misce.
  2. Dodaj pokrojoną cebulę i ogórek kiszony do marynaty, dokładnie wymieszaj.
  3. W osobnej misce wymieszaj filety śledziowe z olejem roślinnym, solą i pieprzem.
  4. Na patelni rozgrzej trochę oleju i smaż śledzie z obu stron, aż staną się złote i chrupiące.
  5. Przełóż usmażone śledzie do miski z marynatą i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były pokryte sosem.
  6. Pozostaw śledzie w sosie musztardowym w lodówce na co najmniej 2 godziny, aby smaki się przegryzły.
  7. Serwuj śledzie w sosie musztardowym na talerzach, dekorując je plasterkami ogórka kiszonego.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *