Polędwiczki w sosie musztardowym

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Polędwiczki w sosie musztardowym – składniki

  • 4 polędwiczki wieprzowe
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Polędwiczki w sosie musztardowym – przepis krok po kroku

  1. Na patelni rozgrzej masło.
  2. Polędwiczki oprósz solą i pieprzem, a następnie smaż na patelni z obu stron, aż będą rumiane.
  3. Wyjmij polędwiczki z patelni i odłóż na bok.
  4. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
  5. Dodaj musztardę i bulion, mieszaj, aż składniki się połączą.
  6. Wlej śmietanę i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  7. Dodaj polędwiczki z powrotem na patelnię i gotuj jeszcze przez kilka minut, aby mięso się przegrzało i sos się przyległ.
  8. Serwuj polędwiczki w sosie musztardowym na talerzach, polewając je dodatkowym sosem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *