Klasyczny sos tatarski

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

6

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Sos tatarski można kupić w każdym supermarkecie – czy warto? Ja bardzo lubię sos tatarski – ale lubię też w 100 procentach wiedzieć co jem, dlatego przedstawiam prosty przepis na domowy sos , który możecie dowolnie modyfikować w zależności od tego jakie dodatki najbardziej lubicie. Ten sos doskonale komponuje się z domowymi wędlinami, schabem czy pasztetem, pasuje do ryby i jajek. Propozycja idealna np. na wielkanoc lub mięsną imprezę. Do sosu tatarskiego warto dodać odrobinę cebuli, która zaostrzy smak. Nie zapomnijcie o musztardzie – nada pięknego koloru i przełamie smak majonezu. Polecam też odrobinę natki pietruszki – dzięki niej potrawa zyska żywy, zachęcający do jedzenia kolor.

Sos tatarski – składniki

  • 4 jajka
  • 6 ogórków konserwowych – najlepiej małych – będą bardziej chrupiące
  • słoik 250ml grzybów marynowanych
  • majonez 250 ml
  • musztarda (ja lubię miodową) – 2 łyżki
  • sól
  • pieprz

Sos tatarski – przepis

  1. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę.
  2. Ogórki i grzyby kroimy w bardzo drobną kostkę.
  3. Mieszamy z majonezem, musztardą, szczyptą soli i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

Polecam domowy sos – w idealnym świecie ogórki i grzybki też mamy własnoręcznie marynowane. Jeśli lubicie chrupiące dodatki możecie grubiej pokroić składniki – sos będzie wyglądał jak rodem z wiejskiej chaty.

Dziękuję za przepis i sos Kamili i Bartkowi – było pyszne.

4.6/5 - (5 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Jeden komentarz

  1. […] Śledzie smażone w głębokim oleju, otoczone chrupiącym ciastem w stylu fish and chips są pyszne. Danie to nie należy do lekkich, ale raz na jakiś czas może być świetną imprezową przekąską. Śledzie smażone w cieście w magiczny sposób tracą ości, stają się delikatne, a dzięki chrupiącej otoczce z ciasta doskonale komponują się z domowym sosem tatarskim. […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *