Klasyczny sos tatarski
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
6
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Sos tatarski można kupić w każdym supermarkecie – czy warto? Ja bardzo lubię sos tatarski – ale lubię też w 100 procentach wiedzieć co jem, dlatego przedstawiam prosty przepis na domowy sos , który możecie dowolnie modyfikować w zależności od tego jakie dodatki najbardziej lubicie. Ten sos doskonale komponuje się z domowymi wędlinami, schabem czy pasztetem, pasuje do ryby i jajek. Propozycja idealna np. na wielkanoc lub mięsną imprezę. Do sosu tatarskiego warto dodać odrobinę cebuli, która zaostrzy smak. Nie zapomnijcie o musztardzie – nada pięknego koloru i przełamie smak majonezu. Polecam też odrobinę natki pietruszki – dzięki niej potrawa zyska żywy, zachęcający do jedzenia kolor.
Sos tatarski – składniki
- 4 jajka
- 6 ogórków konserwowych – najlepiej małych – będą bardziej chrupiące
- słoik 250ml grzybów marynowanych
- majonez 250 ml
- musztarda (ja lubię miodową) – 2 łyżki
- sól
- pieprz
Sos tatarski – przepis
- Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Ogórki i grzyby kroimy w bardzo drobną kostkę.
- Mieszamy z majonezem, musztardą, szczyptą soli i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Polecam domowy sos – w idealnym świecie ogórki i grzybki też mamy własnoręcznie marynowane. Jeśli lubicie chrupiące dodatki możecie grubiej pokroić składniki – sos będzie wyglądał jak rodem z wiejskiej chaty.
Dziękuję za przepis i sos Kamili i Bartkowi – było pyszne.
[…] Śledzie smażone w głębokim oleju, otoczone chrupiącym ciastem w stylu fish and chips są pyszne. Danie to nie należy do lekkich, ale raz na jakiś czas może być świetną imprezową przekąską. Śledzie smażone w cieście w magiczny sposób tracą ości, stają się delikatne, a dzięki chrupiącej otoczce z ciasta doskonale komponują się z domowym sosem tatarskim. […]